Drie Google Home smart speakers

Met de introductie van de Google Home Max bestaat de Google Home familie uit drie slimme luidsprekers: de Google Home (en als eerste geïntroduceerde Google Home), de Google Home Mini en nu dus de Google Home Max.

Wanneer je voor welk type gaat, hangt ervan af voor welke ruimte en met wel doel je de slimme luidspreker aanschaft. In één dingen zijn ze vanzelfsprekend gelijk: alle drie beschikken ze over Google’s slimme Assistant. Wat je allemaal met Google’s Assistant kunt doen, zullen we uitgebreid bespreken op deze site. De belangrijkste features zijn:

  • Bedienen van je smart home (verlichting, thermostaat, elektronisch slot, etc).
  • Bedienen van je TV en stereo door de Google Home te koppelen aan een Chromecast.
  • Afspelen van je favoriete muziek via bijvoorbeeld Spotify en het luisteren naar de radio. Hoe groter de speaker, hoe beter het geluid!
  • Stellen van vragen aan Google – van het lokale weer tot het aantal mensen op aarde.
  • Vermaak je kinderen… en jezelf met een quiz, grap of eindeloze stream aan nuttige en minder nuttige feitjes.

Google Home

Als eerste de standaard Google Home, het eerste model wat Google op de markt heeft gebracht. Een cilindervormige speaker die voor zijn formaat een prima geluid produceert. De bediening van het volume en het pauzeren zit bovenop de Google Home. Eén keer tappen en je stopt de muziek, alarm, timer of het antwoord op je vraag. Het volume pas je aan door met je vinger met de klok of tegen de klok in over  de bovenkant te vegen. Uiteraard kan je beide ook met je stem bedienen!

Zijn afmetingen maken hem geschikt om op veel plaatsen neer te zetten. Van een hoek op je aanrecht, de vensterbank tot een bijzettafeltje. En, ook leuk, je kan hem helemaal naar je eigen smaak aanpassen door de onderkant te verwisselen. Naast het standaard lichtgrijs bij Google ook te verkrijgen in zwart, goud, groen, oranje of koraalrood. Niet persoonlijk genoeg? Koop een “skin” voor je Google Home. Van chic hout tot je favoriete superheld.

 

Ironman skin te koop bij skinit.com

 

Hout skin te koop bij Slickwraps.com

Het geluid

Je koopt deze uitvoering van de Google Home niet om je stereo installatie te vervangen, daarvoor moet je bij de Google Home Max zijn, daarover verderop meer. Maar als extra speaker voor bijvoorbeeld de keuken of andere kleine ruimte is het een prima optie. Hier in huis hebben we de Google Home in een groep gekoppeld aan zijn grotere broer de Max, waardoor we zowel in de woonkamer als de keuken gelijkertijd dezelfde muziek kunnen afspelen. En, eerlijk is eerlijk, in ons vorige appartementje in Amsterdam gebruikte we de Google Home ook vaak in de woonkamer om muziek af te spelen. Hier won de slimme speaker het vanwege het gemak waarmee je de muziek aan kon zetten.

Heb je al een mooie geluidsinstallatie en wil je de slimme speaker puur gebruiken voor het bedienen van je smart home en niet voor het afspelen van muziek? Dan is wellicht een Google Home Mini een betere optie voor je. Koppel een Chromecast aan je geluidsinstallatie en je bediend deze via de Google Home met hetzelfde gemak met je stem!

Google Home Mini

Wil je eerst maar eens zien of een slimme speaker wat voor je is? Of heb je al een prima geluidsinstallatie en ben je op zoek naar een kleine, onopvallend slimme AssistAnt voor je ‘smart home’? De Google Home Mini is dan de beste optie. Door zijn geringe afmetingen plaats je hem onopvallend op zo’n beetje elke plaats met een stopcontact in de buurt. Ook zijn er “wall mounts” verkrijgbaar waarmee je de Mini aan de muur kan bevestigen. In sommige gevallen wel zo handig! Al zijn we ook wel gecharmeerd van de pragmatische oplossing van Androidcentral.com: dubbelzijdig tape! Met zijn gewicht van slechts 173 gram een prima optie voor veel oppervlakken. Tip: in de Google Home app bij settings/instellingen kan je de controls omdraaien zodat links tikken in voorbeeld van de foto zachter is en rechts harder. 

De Google Home Mini is goedkoop

Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Al is op het moment van schijven de Google Home nog niet officieel in Nederland verkrijgbaar, de Google Home Mini wordt hier en daar al op Nederlandse sites aangeboden voor een bedrag tussen de €50,- en €75,-.

Niet al deze aanbieders oogden allemaal even betrouwbaar en het aanbod is wisselend, vandaar dat wij de Google Home speakers allemaal via eBay in de Verenigde Staten gekocht hebben. Zo koop je voor ongeveer €50,- (inclusief verzendkosten én importheffing) al een gloednieuwe Google Home Mini bij verschillende goed aangeschreven verkopers. Als je goed let op het aantal sterren in combinatie met het aantal reviews van de verkoper kan er niet veel mis gaan en heb je hem al vaak in 1 á 2 weken in huis. Haal er wel even een reisstekker bij zodat je het apparaat ook in een Nederlands stopcontact kan steken (of haal die reisstekker van je laatste vakantie even van zolder).

Hij heeft een onopvallend en eenvoudig, wat futuristisch ogend design en is verkrijgbaar in 3 kleuren: krijt, carbon en koraalrood.  Hierdoor past hij eigenlijk wel in elk soort interieur.

Bediening

Ook deze Home kan je met de hand bedienen. Iets minder intuïtief als de standaard Google Home dus we zetten de controls even voor je op een rijtje.

  • Voor afspelen, pauzeren of het stoppen van de muziek doe je een “long-press” aan één van de zijkanten van de Google Home Mini.
  • Een timer of alarm stop je met een simpele tap aan één van de zijkanten van het apparaat.
  • Tik aan de linkerkant om het volume zachter te zetten.
  • Tik aan de rechterkant om het volume harder te zetten.

Het geluid

Het geluid heeft ons verrast! Ondanks het kleine formaat weet de Mini een prima geluid te produceren. Zo goed dat de kinderen hier in huis er binnen de kortste keren alle drie eentje op hun kamer hadden staan. Doordat de Google Asistant je stem herkent en we een Spotify family account hebben, zetten ze met één commando hun eigen favoriete playlist op.

Google Home Max

De jongste maar tevens grootste variant van de Google Home: de Google Home Max. We hadden de hierboven besproken varianten al in huis dus het was wel even schrikken toen we de Max uit zijn verpakking haalden. Groot en zwaar was het eerste wat we dachten! Maar al snel ebde dat gevoel weg en kwam daar vooral bewondering voor in de plaats. Wat een geluid! Maar daarover verderop meer.

Design, bediening en aansluitingen

Eerst maar even de eigenschappen op een rijtje. Het rechthoekige ontwerp met afgeronde hoeken is vrij eenvoudig maar daardoor ook tijdloos. Met zijn afmetingen (33 cm breed, 19 cm hoog en 15 cm diep) en gewicht van bijna 5,5 kg is hij zoals gezegd beduidend groter en zwaarder dan de Google Home en Google Home Mini. Maar de nadruk ligt bij deze speaker dan ook op het geluid en is bedoeld als serieuze vervanger van andere high end speakers. De achterkant is wit en de voorkant is er in twee kleuren: lichtgrijs (chalk) of donkergrijs/zwart (charcoal).

Vanzelfsprekend is ook deze speaker uitgerust met de Google Assistant en kan je hem met je stem bedienen. Uit zijn ze onzichtbaar, maar aan de voorkant van de speaker lichten lampjes op als je de Google Home aanroept door “Ok Google” of “Hey Google” te zeggen. Ook met het aanpassen van het volume geven de vier lampjes het geluidsniveau aan.

Door over de bovenkant te swipen en te tappen bedien je hem met de hand. Je kan de speaker zowel liggend als staand plaatsen. De Max wordt geleverd met een magnetisch “matje” waar je de Google Home op kan plaatsen. Wel zo prettig voor je meubels, zo weet je zeker dat je geen krassen of plekken in je meubels krijgt.

Pluspunt is dat de Google Home Max is uitgerust met een USB-C aansluiting voor het opladen van een ander apparaat (bijvoorbeeld je Google Pixel 2 ;-)) of (met behulp van een USB-C ethernet dongle) het bedraad verbinden van je Max aan het internet als je een minder stabiele WiFi verbinding hebt op de plek waar je je muziek wilt streamen. En, last but not least,  een AUX aansluiting zodat je ook je analoge apparatuur kan aansluiten.

Het geluid

Vergeet de afmetingen en het gewicht. Zet de speaker in je woonkamer, zoek je favoriete playlist op en luister naar de muziek. In één woord geweldig. Of nog beter, pak deze Spotify playlist van Cambridge Audio erbij en geniet van de allerbeste muziek om je speakers mee te testen. Tonen waarvan je niet wist dat ze in de muziek zaten, glasheldere zang en een diepe bass. De Google Home Max presteert uitstekend op zowel zacht als hard volume. Alles wat je zoekt in een high-end speaker wat ons betreft.

De Max heeft genoeg volume om een ruime woonkamer mee te bestrijken. Heb je een hele grote woonkamer of wil je stereo geluid? Geen probleem, koppel twee Google Home Max speakers aan elkaar met de app en je hebt stereo speakers. Hier zijn we nog even aan het sparen voor de tweede speaker maar die gaat er zeker komen. Wat.Een.Geluid.