Google Home: alles wat je moet weten om te starten

In dit artikel leg ik je onder andere uit hoe je je TV kan aanzetten met je Google Home en hoe je de Google Home Mini kan installeren. Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Laat een reactie achter!

Een Google Home iets voor jou?

Een slimme speaker in huis, wat heb je daar nu écht aan zul je wellicht denken. Toch zal je zien, vanaf het moment dat je er één in huis hebt ga je er steeds meer de lol van inzien. Wij begonnen uit nieuwsgierigheid met één Google Home en ontdekte al heel snel hoe fijn het is om niet steeds je telefoon en afstandsbediening te hoeven pakken om weer een nieuwe aflevering van “Narcos Mexico” te kijken. Ook een muziekje opzetten terwijl je aan het koken bent is iets waar je heel makkelijk aan went.

Inmiddels staat er op elke kinderkamer en in onze heuse “media room” een Google Home Mini, een Google Home Max in onze woonkamer en de “standaard” Google Home in onze keuken. Een avondje Netflixen doen we zonder dat we een telefoon in de buurt want met een beetje hulp kan je Google Home de TV aanzetten (lees hierover verderop meer). En voor het afspelen van onze favoriete playlists is een “OK Google, speel Late Night Jazz” voldoende! De lichten zetten we aan of uit met een simpel commando en zelfs de deur kan op slot gedaan worden door de Google Home. Huh, je deur op slot doen met je stem hoor ik je denken. Kan dat??

Het antwoord is ja! Dat kan. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het koppelen aan je Google Home. Al dan niet met een beetje hulp van IFTT (if this, then that). In dit artikel leggen we uit hoe je van start kan gaan met je eerste Google Home. Omdat je er de meeste lol van hebt als je met je stem je TV kan bedienen en muziek via je stereo installatie kan laten afspelen adviseren we er direct een Chromecast bij te kopen. Maar daarover in dit artikel meer.

Het instellen deden wij nog met de taalinstellingen in het Engels vandaar dat je hier en daar de Engelse menu opties tegenkomt in dit artikel. We zullen instellingen snel opnieuw doen met de taalinstellingen van de Google Home app in het Nederlands.

Starten met je Smart Home

Ik ga er even vanuit dat je niet meteen “all the way” wilt gaan en het eerst maar eens even wilt uitproberen. Met het boodschappenlijstje uit dit artikel beginnen we dan ook met de basics: het kijken van bijvoorbeeld Netflix of YouTube op je TV en het afspelen van je favoriete muziek op je eigen stereo installatie of home cinema set.

Wat kan je allemaal als je de Chromecast(s) en Google Home Mini hebt aangesloten:

 • Met één simpel commando “Ok Google, Speel <noem hier je favoriete Netflix serie>” verder gaan met je serie waar je de vorige keer gebleven bent! En je TV aanzetten hoeft in de meeste gevallen ook niet. Dat regelt de Chromecast voor je!
 • Je favoriete playlist opzetten. “Ok Google, speel de playlist Dance Party”. Zonder je telefoon te hoeven pakken!
 • De dag starten met hulp van Google Home. “Ok Google, goedemorgen!”. Vervolgens krijg je een overzicht van je afspraken en het laatste nieuws. De nieuwsbronnen kan je instellen in de app!
 • Krijg snel te horen wat het weer wordt vandaag zodat je weet op je regenjas uit de kast moet komen. “Ok Google, wat is het weer vandaag?”

Dit is natuurlijk maar een greep van de vele dingen die je je Google Home speaker kunt vragen. We zullen op deze blog nog vele voorbeelden beschrijven!

Wat heb je nodig?

Wellicht vanzelfsprekend maar we zetten toch voor de zekerheid even op een rijtje wat de minimale vereisten zijn om met Google Home aan de slag te gaan:

 • Een smartphone of tablet.
 • De Google Home App (download Android versie hier en iOS versie hier).
 • Een Google Account. Heb je er nog geen? Maak hem dan hier aan.
 • Een internet verbinding :-).

Boodschappenlijstje

Hieronder je boodschappenlijstje om te starten. En wil je toch een grotere variant van de Google Home, dan kan je de mini hieronder natuurlijk vervangen door de standaard Google Home of de Google Home Max. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste verschillen zijn.

Heb je geen home cinema set en wil je ook je stereo installatie met de Google Home bedienen koop er dan nog een Chromecast Audio bij. Deze kan je met een AUX kabel op je bestaande installatie aansluiten.

* Prijzen van 23 december 2018


Lees in dit artikel welke Google Home speakers er nog meer zijn


Het aansluiten

Alles binnen? Aansluiten maar! Dit blogje lezen duurt waarschijnlijk langer dan het aansluiten :-).

Chromecast instellen

De Chromecast koppel je aan je TV en zorgt ervoor dat je TV gevonden wordt door de Google Home. Tijdens het instellen van de Google Home kan je meteen je TV toevoegen dus het is het handigst als je eerst de Chromecast installeert.

Zet hiervoor je TV aan en sluit de Chromecast aan op je TV én doe stekker in het stopcontact. Een Chromecast kan ook stroom via de HDMI aansluiting van de TV krijgen, maar dan staat deze wel uit als de TV uit staat. Dus, om je Google Home de TV aan te kunnen laten doen sluit je de Chromecast ook aan op een stopcontact!

Open de Google Home app en volg de setup van de app om de Chromecast te installeren. Tip: geef de Chromecast een Engelse naam zolang de Google Assistent nog geen Nederlands begrijpt. Zo kan je straks makkelijk het commando “Ok Google, Play Narcos on TV Living Room” geven!

Netflix koppelen

Heb je een Netflix abonnement? Koppel dan meteen je Netflix account aan de Chromecast:

 1. Klik linksboven op het menu icoon in de Google Home app.
 2. Kies “Account Preferences”
 3. Helemaal onderaan kies “Manage connected accounts”
 4. Link je Netflix account.

Aansluiten van de Google Home Mini

Zoek eerst een handige plek op voor je nieuwe kleine slimme vriend. Niet te ver weg van je favoriete stoel of bank, maar ook niet pal naast je TV of speakers. Je wilt natuurlijk op subtiele manier indruk maken op je vrienden en niet door je huiskamer moeten schreeuwen om de TV zachter te zetten. Zonder al te veel omgevingsgeluid kan je prima vanaf een meter of tien je commando geven, maar met de TV aan en/ met kamer vol pratende visite is 3 meter wat realistischer. En, zoals vermeld in dit blogartikel kan je de Google Home Mini ook aan de muur hangen.

Google Home Mini aan de muur hangen
De Google Home Mini aan de muur gemonteerd

De stekker kan nu in het stopcontact en navigeer op je mobiel naar de Google Home app (zie hierboven voor de links naar de app store). Zorg ervoor dat je op hetzelfde WiFi netwerk zit als die je wilt gebruiken met de Google Home.

Zodra de Google Home is opgestart zie je deze jouw speaker verschijnen in de app:

Google Home App welkom
Google Home App

Tip 1: in de setup wordt je gevraagd je speaker een unieke naam te geven. Kies een naam waaraan je makkelijk herkent om welke Google Home het gaat (mochten er nog meer volgen) en koppel deze aan dezelfde ruimte als je Chromecast TV (bijvoorbeeld “Woonkamer”).

Tip 2: het toestaan van persoonlijke resultaten (“Allow personal results“) is handig als je bijvoorbeeld je Google Home je afspraken wilt laten voorlezen.

Tip 3: er wordt om je adres gevraagd. Weet Google dat nog niet en voel je je ongemakkelijk hierbij, vul dan alleen je woonplaats in. Zo blijf je wel locatie specifieke antwoorden krijgen op vragen als “Ok Google, wat is weer vandaag?”.

Tip 4: koppel meteen je Spotify of Google Play Music account aan de Google Home. Zo weet je zeker dat Google Home de juiste playlist opzet als je daar om vraagt!

Tip 5: koppel tijdens de setup je Google Home meteen aan de eerder geïnstalleerde Chromecast.

Koppel Google Home aan de Chromecast in de Google Home App
Koppel Google Home aan de Chromecast

Tip 6: aan het einde van de flow wordt de optie getoond om je telefoonnummer op te geven voor het voeren van telefoongesprekken via de Google Home. Helaas werkt deze optie op moment van schrijven nog niet.

Tip 7: Om te zorgen dat je straks alleen maar “Ok Google, speel Bates Motel” hoeft te zeggen, is het handig om in de device settins van de Google Home in te stellen wat je standaard afspeelapparaat is voor video. Kies hiervoor in de settings bij “Default TV” de naam van de TV die je via Chromecast hebt aangesloten.

Chromecast Audio instellen

Mocht je een aparte stereo installatie hebben of niet je muziek via de aan de TV aangesloten home cinema set willen afspelen, sluit dan de Chromecast Audio aan op de stereo installatie. Dit kan met exact dezelfde stappen als hierboven beschreven.

Streamen maar!

That’s it! Je bent helemaal set-up en kunt gaan ervaren hoe lekker het is om je muziek en favoriete serie op te zetten zonder ook maar een afstandsbediening of telefoon aan te raken. Plof op de bank met je wijntje of biertje en relax!

Meer lezen?

Alle Google Home speakers op een rij

Met de introductie van de Google Home Hub bestaat de Google Home familie uit vier slimme luidsprekers: de Google Home, de Google Home Mini, de Google Home Max en nu de Google Home Hub.


Google introduceert de Google Home Hub

Vanaf 22 oktober is er een nieuwe speaker toegevoegd aan de Google Home familie: de Google Home Hub. In tegenstelling tot de andere Google Home speakers heeft deze variant ook een scherm.


Google Home kopen

Je wilt een Google Home kopen? Lees dan vooral verder! Sinds oktober van dit jaar zijn de Google Home en de Google Home Mini ook te koop in Nederland!


Privacy Preference Center