TV bedienen met Google Home

In dit artikel schreef ik er al over, maar omdat je tv aanzetten of uitzetten met de Google Home zo’n leuke én simpele feature is wijd ik er nog een bericht aan. In dit artikel lees je hoe je de TV kan bedienen met een Google Home.

Met deze functionaliteit heb je namelijk je afstandsbediening en je telefoon niet meer nodig als je je favoriete Netflix serie wilt gaan kijken. Persoonlijk vind ik het één van de handigste en leukste features van de Google Home.

TV Bedienen met Google Home
TV Bedienen met Google Home

Hoe werkt het bedienen van je TV met de Google Home?

Grote kans dat je al een Chromecast gebruikte om je favoriete content naar je TV te streamen. Dit was al mogelijk vanaf je mobiele telefoon. En niet alleen vanaf een Android telefoon, ook de belangrijkste iPhone apps zoals bijvoorbeeld Netflix ondersteunen het casten naar een Chromecast. Te herkennen aan het icoon in de app van je telefoon:  .

Wat veel mensen niet weten is dat je de Chomecast ook je TV aan én uit kan laten zetten door gebruik te maken van het HDMDI-CEC signaal. Door een simpel commando als “OK Google, zet de TV aan” of “OK Google, kijk You van Netflix op TV” te geven geeft de Google Home je Chromecast de opdracht een signaal naar je TV te sturen die daardoor inschakelt.


Lees meer in dit artikel over hoe je de Chromecast op de juiste manier aansluit via de Google Home app. 


HDMI-CEC

HDMI-CEC zorgt ervoor dat verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dit maakt het mogelijk om de TV aan te laten springen door een signaal wat gestuurd wordt door een ander apparaat, in ons geval het signaal van een Chromecast, aangestuurd door de Google Home.

De meeste moderne TV’s bieden deze functionaliteit maar check voor de zekerheid even de handleiding van je TV. Om het makkelijk te maken houden fabrikanten er in een aantal gevallen een eigen benaming op na. Hieronder een rijtje termen waarmee feitelijk dezelfde functionaliteit bedoeld wordt.

  • Samsung – AnyNet+
  • Sharp Aquos Link
  • Sony – BRAVIA Link en BRAVIA Sync
  • Toshiba – CE-Link en Regza Link
  • LG – SimpLink
  • Panasonic – HDAVI Control, EZ-Sync en VIERA Link
  • Phillips – EasyLink

Voor een uitgebreide uitleg van HDMI CEC verwijs ik je graag door naar dit artikel van Homecinema Magazine.

Google Chromecast

Een Google Chromecast is een super handig klein apparaatje wat iedere TV een beetje slimmer kan maken zonder dat je TV een heuse Smart TV hoeft te zijn.

tv bedienen met google home

Je hebt 3 verschillende soorten Chromecast devices. Eén daarvan is de Chromecast Audio en kun je alleen gebruiken om geluid naar bijvoorbeeld een bestaande stereo installatie te sturen. Voor TV kijken is deze niet geschikt.

Overigens is Google gestopt met de productie van dit type Chromecast. Dus wil je nog een Chromecast audio aanschaffen wees er dan snel bij!

Voor het bedienen van je TV met een Google Home en Chromecast zijn er twee opties: één chromecast voor Full HD (de Google Chromecast) en één voor 4K (de Google Chromecast Ultra). De 4k versie is een paar tientjes duurder maar biedt dus de mogelijkheid voor het afspelen van 4K content. Heb je een 4K TV of denk je er één aan te schaffen ga dan meteen voor de Google Chromecast Ultra. Beide versies zijn te koop bij mijn favoriete webwinkel Coolblue.